Mozgalmas éjszakai dzsembori

Az országszerte „Szakmák éjszakája”néven futó, több éves múltra visszatekintő rendezvényt idén is megrendezték a pápai KÖZGÁZ-ban, ahol is a nagy érdeklődésre való tekintettel több teremben, udvaron, folyosón, sportpályán válogathattak kedvükre az aludni nem tudó érdeklődők.  A Tóthné Orosz Krisztina tanárnő által felügyelt-és levezényelt sokhelyszínes program komoly előkészületek után jöhetett létre: megannyi telefon, egyeztetések, számolások-latolgatások és egyeztetések után állt össze a profi módon megkomponált programkavalkád.

A „Békák versenyén” kamionok várták az „erőfitogtatókat”, hogy megmutassák a lóerők és a metáldübörgés hatalmát, a „Van egy jó ötleted” című helyszínen saját közgázpénzt készíthettek a „rögtönzött numizmaták”, a „Kinek van ötöse a lottón?” játékban pedig az adózás világával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Egy másik helyszín az „Építsünk rakományt!” fantázianevet kapta, itt dobozokból kellett kiügyeskedni-kiszámolni rakományt. Az egy raklapra legtöbb dobozt felrakni tudó győzött. Hasonló ügyességet igényelt a „Gyorsabban, ügyesebben!” forduló, ahol is gépkocsi-felismerés volt a feladat, valamint egy igen érdekes előadásnak lehetett tanúja, aki a léghajózás diák-szerelmesét hallgatta. A sikeres állásinterjú kulisszatitkaiba engedett betekintést az „Öltözz, pályázz, nyerj!” helyszín, míg a szomszédos teremben egy rendezvény költségeinek kiszámítását, kalkulációját tanulhatták meg a vendégek. A különböző országok pénznemeit felismerő feladat is sokakat vonzott  az „Elgurult egy rézgaras” c. helyszínre. A logisztikában gondolkodók-és próbálkozók a jó szállítókiválasztás fortélyaiba kaptak betekintést. A számzsonglőrök Mekkája a „Statisztika fogságában” c. helyszín volt, itt becsléses és viszonyszámos számítások tették próbára a látogatók agytekervényeit. A „Zongorázzuk a billentyűket!” népes tábora gépírás-oktató játékprogram segítségével  írt, izgalmas, fordulatos, nem egyszer vidám feladatokat. A népszerű tévés „Maradj talpon!” mintájára vetélkedhettek a vendégek a közgazdaságtan témaköréből, de úgy, hogy itt nem kellett leeséstől tartaniuk. Viszont a legügyesebbek értékes ajándékokkal „maradtak talpon”. A több órás rendezvény forgószínpad-szerű programkavalkádja alatt a részvevők egy sorsolás részesei is lettek, s ennek a feladatlap-kitöltős, beadandós történetnek a végén, a már sötétedő, de annál izgalmasabb helyszínül szolgáló iskolaudvaron volt a sorsolása. Komoly nyeremények találtak boldog gazdákra. Aztán a nap megkoronázásaképp, mindenki nagy örömére-és érdeklődésére egy pesti profikból álló tűzzsonglőr csapat tartott bemutatót. Az éj leple alatt, sejtelmes zenére  táncot járó tűzcsóvák mindenkit elkápráztattak.

Jól megszervezett, élményekben gazdag, emlékezetes „Szakmák éjszakája” volt. Olyan jól sikerült, hogy a vendégek közül valaki úgy is búcsúzott, hogy ő bizony szívesen venne részt akár minden nap ilyen rendezvényen.

Ha minden nap nem is, de jövő ilyenkor, garantáltan ismételten átélheti a szervezés, a játék, a szakmák csodáját.

Pápán, a KÖZGÁZ-ban.

Czobor Andrea

 

Régi honlap