TeSZEDD!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A mi iskolánk diákjai és tanárai is ebben a mozgalomban vettek részt 2014. 05 09.-én. Iskolánk négy tanára (Steinmacher Bálint tanár úr, Csatári-Fodor Zsanett, Radványi Éva és Laukó Zsuzsanna tanárnő) koordinátorként regisztrált a honlapon.

Iskolánk tanulói az osztályfőnököktől, illetve a szaktanároktól értesültek erről az önkéntes mozgalomról. Az iskolából sok diák és tanár szívesen vállalta a feladatot, hogy ennek a mozgalomnak a keretében segít megtisztítani Pápát. Mivel iskolánk ÖKO suli, ezért még nagyobb lelkesedéssel vetette bele magát mindenki a szemétszedésbe. Aki részt vett ezen a szemétszedésen, előzetesen a négy koordinátor tanár egyikével megbeszélte, hogy hol lesz a találkozó hely és hogy melyik területet fogják megtisztítani.

Osztályunk, a 9. D egyhangúlag úgy döntött, hogy mindenki szeretne részt venni Pápa megtisztításában, ezért osztályfőnökünk, Radványi Éva tanárnő segítségével két csoportra osztva takarítottunk. Az osztály egyik fele a várkertet tisztította, mert úgy gondoltuk, ez egy ideális hely, mivel a hétvégi szórakozás után a kukákat gyakran kiborítják és mivel mi is szívesen járunk oda, a legjobb ötletnek tűnt ezt a helyet takarítani. Az osztály másik fele a piacteret takarította, mivel a keddi és pénteki piacnapok után gyakran hagynak hátra az eladók szemetet. Osztályunk 2-3 zsák szemetet gyűjtött össze. A kisebb méretű szemét közül cigaretta csikket bőven találtunk, fél szemetes zsáknyit gyűjtöttünk össze külön zsákba, mert a Terra Cycle újrahasznosítási céllal összegyűjti.

Osztályunknak és a 9-10. évfolyamosoknak nem csak arra volt ez jó lehetőség, hogy tisztábbá tegyük a környezetet, ahol élünk, hanem arra is, hogy a diákoknak kötelező közösségi szolgálat keretében elszámoljunk 2 órát. Rajtunk kívül még 3 csapat tevékenykedett az akció keretében. Csatári-Fodor Zsanett tanárnővel a 13. L osztály , a 11. évfolyam, a 13. D és az ő osztályfőnökeik mentek a Vajda Péter lakótelepre és a mellette lévő erdős részre. Nekik még egy külön "élményben" volt részük. Találtak egy bőröndnyi szemetet, a bőröndön még a tulajdonosa nevét, címét és telefonszámát is megtalálták, melyet Molnár András tanár úr felhívott és megkérdezte a hölgyet, hogy szeretné-e visszakapni bőröndjét. A hölgy felismerte a bőröndöt, és lemondott róla a mi javunkra. A 9-10. évfolyamosok Steinmacher Bálint tanár úrral és Laukó Zsuzsanna tanárnővel iskolánk környékét takarították ki osztályfőnökeikkel együtt. Ez az akció nem csak az iskolai csoportokba kapcsolódva végezhető, hiszen bárki egyénileg másokkal csoportot alkotva is jelentkezhet. Szerintem mindenki nevében kijelenthetem, hogy nagyon jó érzés volt valamit tenni annak érdekében, hogy tisztább helyen élhessünk.

Reméljük, hogy jövőre még többen csatlakoznak hozzánk.

Tankó Nikolett 9.D

 

Csengetési rend