Túra Magyarpolányban

 

Május 7-én a Bakonyerdő Zrt. másodízben rendezte meg terepi természetismereti vetélkedőjét a Magyarpolányi-erdőben, melyre iskolánk két háromfős csapatát is meghívták.

Az egyik csapat, a „Bodobácsok” a 10. D osztályból kerültek ki: Turi Eszter, Papp Sára és Polyák Attila. Mi a „Kabócák” névvel jelentkeztünk: Mázi Zsófia, Kungl Ákos és Mrena Mónika, mindannyian 10. B-s tanulók vagyunk.

A versenynek több célja volt. Elsősorban a természetismereti, biológiai és földrajzi ismereteket kívánták bővíteni a középiskolások körében, de sokat tanulhattunk a Magyarpolányi-erdő természeti értékeiről, illetve Fekete István munkásságát (aki sok ajkai vonással rendelkezett) is népszerűsíteni szerették volna.

Háromnegyed nyolckor indultunk az iskolából felkészítő tanárunk, Györkös Tamás tanár úr társaságában, és egy körülbelül fél órás út alatt értünk Magyarpolányba. Fél kilenc és kilenc óra között történt meg a csapatok regisztrációja, majd egy rövid megnyitó és a verseny ismertetése, s ezután negyedórás késleltetésekkel indították a csapatokat egy hurok irányban haladva a Magyarpolányi-erdőbe különböző biológiai, földrajzi és természetismereti tesztek kitöltésére.

Rengeteg érdekes feladatban lehetett részünk. Egy ízben helyben kellett keresnünk az erdő mélyén lágyszárú növényeket, fákat vagy cserjéket. Halakat, emlősöket, gombákat kellett felismernünk, Fekete István műveiből és életrajzából tettek fel kérdéseket, és mi is sok érdekességet hallottunk az erdészektől.

Mindkét csapatról elmondhatjuk, hogy bár rózsaszín szalagokkal kijelölték számunkra a haladási útvonalat, de volt rá példa, hogy az 5 kilométeres út során eltévedtünk. A Bodobácsok csapatnévvel ellátott 10. D-s évfolyamtársaink háromnegyed óra múlva leltek rá a helyes útra, de az elbeszélésüket hallgatva az első riadalmak ellenére a végén már ők is egy nagy kalandnak fogták fel.

A verseny vége felé haladva gulyáslevessel kínáltak minket ebéd gyanánt, majd elkezdődött az eredményhirdetés. Tizenhat versenyző csapatból a „Bodobácsok” tízedik, a „Kabócák” ötödik helyezést ért el.

Bár a készülést keresztbe vágta a történelem kisérettségire való készülés, de mindannyian úgy érezzük, hogy remek kikapcsolódás volt számunkra ez a terepverseny és a hátrányunk ellenére is kivételes szellemiséggel és lelkesedéssel élveztük a versenyt. 

 

Csengetési rend