Víz világnapja

A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola mint ökoiskola 2013-ban is megszervezte a Víz világnapja programját. Az idei évben a diákok plakátokat készíthettek, amelyek nagy része az iskola faliújságát díszíti. Március 22-én pedig a 10. és 11. évfolyamos tanulók ellátogathattak a Pápai Vízmű Zrt. tapolcafői telepének területére. A diákok azt a feladatot kapták, hogy a hallottakról előadást tartsanak osztálytársaik számára.

Először megismerkedtünk a vízmű történetével. A város lakosságát 1898-tól egészen napjainkig a tapolcafői forrásokból nyert kiváló minőségű vízzel látja el Pápa Város Vízműve. Immáron 115 éve a Pápa-Tapolcafő vízbázisa biztosítja a vizet Pápa és néhány környező település számára.

A bauxitbányászat hatására az 1960-as évek végén a Tapolca-patak, majd a hozzá kapcsolódó három tó (Déli-tó, Forrás-tó, Örvény-tó) is elapadt.

A rövidke történet után először a Déli-tó egykori medréhez sétáltunk, majd a forrást néztük meg, amely 2010-ben ismét a felszínre tört.  Itt elmondták, hogy a Tapolca-patak vízhozama percenként 40000 liter. A patak télen sem fagy be, hiszen a karsztvíz a vízzáró réteg közötti víz keveredése egy állandó, 17 °C-os hőmérsékletű vizet biztosít.

Kirándulásunk végén egy rövidke sétát tettünk a Tanösvényen, amely a Tapolca-patak mentén található. Innen kitűnően látható a forrással egyidejűleg visszatért Örvény-tó, amely kisebb-nagyobb forrásból bugyborékolva ontja a vizet.

 

Csengetési rend