A víz világnapja

2016. március 17-én 8:00-kor a tapolcafői vízbázis bejáratánál fogadott minket Szili Ágnes, a Pápai Vízmű dolgozója.

A tapolcafői vízbázis 4 kútja 45000 főt lát el ivóvízzel. A víz ásványvíz-minősítéssel is rendelkezik, mivel az ásványi anyag koncentrációja eléri az 500 mg/litert is. A Pápai Vízműnek 3 db vízbázisa van, melyek összesen 45 települést látnak el itt a régióban. Ezért is nevezhetjük regionális vízbázisoknak őket. A 3 db vízbázis: fenyőfői, tapolcafői, adászteveli. Tapolcafőről 19 települést látnak el. Az adászteveli karsztvíz, a tapolcafői rétegvíz.

4 db víztisztítója van a Pápai Vízműnek: pápai telep, Kup, Csót, Kemenesszentpéter. A Vízmű Labor felel azért, hogy a víz megfelelő minőségű legyen. A cég, a Termálfürdő vízkészletét vizsgálja és kezeli is. A megtisztított vizet visszaengedik a patakokba.

Egy év alatt átlagosan 45000 ember 7000-11000 m3 vizet fogyaszt. 1898 óta folyik a vízszivattyúzás. Ekkor még csak 1000-2000 liter/perc vizet szivattyúztak ki. 1930-40 környékén létesültek a tapolcafői kutak, melyek egy meleg vizű tó helyén épültek. A nyomásfokozó gépház még nagyobb mértékben növelte a termelékenységet.

1967-ben megindult Nyirádon a bauxitbányászat, melytől a Pápa környéki források elapadtak. Pápa víz nélkül maradt. Szerencsére a vízvezeték-hálózat már addigra jól kiépült, és Ajkáról kaptak a Pápa környékiek vizet. 1968-69-ben épült a pápai víztorony, mely ebben az időben a bauxitbányászat hatására nem tudott vizet tárolni. A víztorony segítségével, már a lakótelepi lakásokban élők is ivóvízhez jutottak. 2009-ben megépült az UV fertőtlenítő, mely képes arra, hogy minden mikrobiológiai szennyezéstől megtisztítsa a vizet. 2011-ben újra feltört a víz, az 1930-as évekből származó csövekből.

Közepesen keménynek is nevezhetjük a tapolcaifői vizet, mivel magnézium és kalcium tartalma magas. A tapolcafői palackozó „csecsemővíz”-ként reklámozza termékét, mivel a víz összetevői nagyban hozzájárulnak a kisbabák egészséges fejlődéséhez. Ennek a közepesen kemény víznek a jó ízét az alkáli földfémek biztosítják.

Egy kút átlagosan 3000-4000 liter vizet képes kiszivattyúzni a földből percenként. A legnagyobb termelékenységgel bíró tapolcafői kút 10000 liter vizet is képes kiszivattyúzni percenként.

Az UV berendezés egy orosz monstrum, mely a 4 tapolcafői kút vizét egyesíti. UV lámpák tisztítják meg a mikrobiológiai szennyezéstől a vizet. Természetesen utóklórozni kell a vizet, melyet a klóradagoló végez. A víz vizsgálatához az UV berendezést ellátták bejövő víz mintavételi csappal és kimenő víz mintavételi csappal is. Az UV berendezés működéséhez állandó vízellátást kell biztosítani.

Minden kút egy polidom alatt található. Ez a bunkerszerű vagy buszmegállóra hasonlító búra megvédi a kutat az esőtől, a széltől és egyéb időjárási tényezőktől. A polidomban nemcsak a kút található, hanem az irányítás-technikai egység is, mely a „műszerészek világa”, és a klóradagoló is.

A 2009-ben alakult Tapolcafői Kertbarátok Köre egy malomkereket és egy tanösvényt is létesített a régi meleg vizű tó helyén.

Jó lehetőség volt ez nekünk, hogy megtudjuk mégis, hogy jut el hozzánk az ivóvíz melyet mindennap fogyasztunk.

 

 

 

Készítette:

Polyák Attila

Turi Eszter, Tankó Nikolett

 

Csengetési rend